Zdrava Srbija Instagram

Планирање простора, кључ здравог сеоског домаћинства


Здрава Србија, 07.09.2015.
Саша Бугарчић

Bookmark and Share


Зоне и Сектори независног сеоског домаћинства, са окућницом, представљени су графички бројевима на слици.

Зона 5.
Дивља, нетакута Природа, ту је само за гледање у тишини.


Зона 4.
Периферни део домаћинства, где се гаје вишегодишње биљке, и сорте које захтевају врло мало рада, јестиво жбуње, дивље воће, дивље цвеце, пашњаци , менаџмент шуме. Рибњаци, место за одмор и релаксацију.


Зона 3.
Прилазимо главним усевима, воћњацима, житарицама, који захтевају више пажње и боље услове, наводњавање и сл. Сезонски повремени радови, ротирање усева и домаћих животиња по потреби.


Зона 2.
Ту желимо да проведемо мало радног времена, гајећи разноврсне варијетете јестивих врсти поврћа по систему удруживања и садње биљака које раде у симбиози, лак приступ кошници такође. Време је углавном подређено берби .



Зона 1.
Је све оно.. "што нам треба при руци".. укључује друге инсталације, енергетске и за сакупљање и филтрирање воде , деликатне варијетете, на удару штеточина, такође је добро место за глистењак и компостирање био-масе.


Нулта Зона
Сама чисто еколошки изграђена кућа, са добром изолацијом, традиционалним методама грађена и од природних материјала. И директним самоодрживим енергетским решењима.

Ту смо и ми сами у самом центру, себе и свог окружења и уједињења. Место за игру и одмор целе породице.Зоне и сектори се уклапају око постојеће локације и део су Дизајна Пермакултуре.




Благодат Србије - Permaculture Serbia.


Bookmark and Share

Mala Pijaca